Transitter første kvartal 2014 av Sol W. Jonassen

Januar måned er oppkalt etter guden Janus, guden med to ansikt. Et som vender bakover og et som vender forover. Han er guden for overganger og nye begynnelser. Han ser bakover til fortiden og fremover mot det nye og er et utmerket symbol for selve måneden Januar. Og kanskje enda mer nå som vi alle sammen står midt under presset av Uranus-Pluto kvadratet og Saturn i Skorpionen, som sammen driver frem store forandringer. nyttår

Det å se bakover og gjøre opp status kan være svært nyttig. Har vi egentlig fått med oss hva som virkelig skjedde? Vår oppfatning av virkeligheten kan virkelig stilles litt på prøve når vi ser på det fascinerende nyttårshoroskopet som danner seg for 2014. Merkur-Pluto OG Sola. Det setter liksom litt tonen for resten av året og særlig om du er så heldig å ha planeter sånn ca. midt i de kardinale tegn. Det er jo der det er særlig action for tiden og hvis du ikke har fått rumpen i gir enda, så er jo denne januar proppfull av muligheter etter å få deg opp av sofaen og ut i bevegelse. Den sterke kardinale energien får oss til å innse at det faktisk bare er å hoppe ut i det.

Årets første fullmåne havner i kvadratur til Ceres, grødens gudinne. Hun er i stand til å forstå at livet er sykluser. Vi blir født, blir voksne og så dør vi og i alle de fasene forandrer kropp og psyke seg. Dette er en fullmåne som hedrer disse syklusene og kanskje innser du at du nå står i en helt ny fase av din tid her på jorden. Steinbukkens fullmåne handler om modning og om integritet. Steinbukkens evne til å klatre til topps, handler ikke bare om å være i stand til å nå våre materielle mål, men også å erobre de deler av vår egen psyke som ikke helt har vært i stand til å stå fast og modnet på jorden.

«Å bli gammel er obligatorisk, å bli voksen er valgfritt» var det en eller annen smarting som en gang sa. Klassisk Steinbukk å tenke slik i hvert fall. Du kan ikke løpe før du kan gå. Fort å glemme og enda lettere å ikke tenke på i det hele tatt mens vi ser oss blinde på alt det vi gjerne burde vært og skulle vært og sånt.  Med denne fullmånen kan det tenkes at du har kommet til et punkt hvor du ikke kunne brydd deg mindre om hva andre mener du bør eller ikke bør gjøre og endelig faktisk bare gjør det du har lyst til å gjøre.

Jupiter er jo tross alt i Kreps og Krepsen gjør ikke som andre vil at den skal gjøre. Den gjør det som er riktig for den selv. Noe som tidvis er absolutt det sunneste du kan faktisk gjøre. Inni der i Krepseskallet og kjenne litt på kokongen, smake litt på egne lyster og egne behov.

Det som beskriver best de tre første måneder av 2014, er jo nettopp et t-kvadrat mellom Uranus-Pluto-Jupiter og så er det Mars som da har bestemt seg like gjerne for å gå retrograd i Mars og trigge til storkvadrat som kommer til å prege oss senere til våren. Mars er på de aktuelle grader når vi går inn i det nye året, men beveger seg fort fremover. Samtidig med at Mars traver fremover i Vektens tegn, er Vektens hersker, Venus, retrograd i Steinbukkens tegn og er endel av den kardinale dansen hun også. Så forhold, forhold og atter en gang, forhold. Ikke bare det forholdet du har til deg selv, men også det forholdet du har til absolutt hele verden.

Du skjønner, Venus er i Steinbukken og er det en ting man kan si om Steinbukken er at de tar ting ganske alvorlig. Enten oppfører du deg ordentlig og etisk korrekt, eller så gjør du det ikke. Det går ikke an å lyve i Steinbukkens tegn, ikke engang for deg selv, selv om da Steinbukken kan være mester i å undertrykke. Men Steinbukken er tegnet for korreksjoner og med Venus kvadrat Mars i Vekt, så vil da midten av januar være nokså potent mikstur kokt i hop for å reparere svakere forhold. Hva vil du? Hva er best for deg? Hva er egentlig sannheten? Hva gjør du for andre uten at du egentlig har lyst? Med-avhengighet og usunne relasjon blir stilt på prøve. Samarbeid også. Venus i Steinbukken sier at det finnes bare en måte å gjøre det riktige i forhold. Og det er å gjøre det riktige. Finne motet og være ærlig. Behandler hverandre med respekt og likeverdighet. Stole på at andre kan også gjøre en god jobb. Siden vi ofte snakker KARMA med Saturn, så kan jo Venus sin lille retrograde dans gjennom Steinbukken gi deg mulighet til å gjøre noe riktig som før ble gjort galt. Du får mulighet til å ta imot og gi på nytt.

Venus direkte31- januar går Venus stasjonær og 2 februar går hun direkte igjen og kan atter en gang bevege seg fremover i zodiaken i påvente av enda et kvadrat mellom Venus og Mars den 2 mars, i det Mars går retrograd. Med andre ord så er det duket for store kjønnskamper hele det første kvartal. Mars-Venus i aspekter viser en tid hvor vi kjenner både på den rollen vi selv spiller biologisk og kulturelt og trekker frem det som har kommet ut av balanse i forhold. Fra et Venus-perspektiv er vi opptatt av å møte vår partner på halvveien og skape balanse. Fra et Mars-perspektiv ønsker vi å stå i egen kraft, finne vår egen stemme og gjøre våre egne ting. Venus forener, Mars separerer. Så tematikk vedr. urettferdighet og ubalanse i forhold kan stå sterkt i vinter. Vi vil kanskje også se kjønnskampen blusse opp atter en gang i media. Siden da både Uranus og Pluto fremdeles er innenfor sitt kvadrat via orb, er alle ting relatert til menneskerettigheter aktuelle. Kjønnskamp inngår innunder den.

Sett fra en annen vinkel kan dette like gjerne gi enormt mye fokus på hvordan du er når du er i et forhold, kontra hvem du er når du ikke er definert eller må samarbeide med andre rundt deg. Dette er lidenskapelige transitter, på tross av at de befinner seg i objektive Vekt og den nøkterne Steinbukk, så her er det bare å finne frem tangoskoene og hive seg med i dansen. Det kan også for de som ikke er i noe forhold, gi plenty av mulighet for romantikk og eventyr, og tenk, også eventyr som faktisk går noe sted. Venus i Steinbukken leker ikke kjærlighet.

Årets andre fullmåne den 15 februar står i Vannmannens tegn og med solen konjunkt Merkur som atter en gang har gått retrograd. Merkur går retrograd 7 februar og alt er liksom retrograd i vinter. Jaja, vi får med andre ord god tid til å virkelig tenke oss om, revurdere, finne vår egen stemme og bygge vårt ego. Mars er i tillegg også da veldig nær transitterende nodeakse, slik at den ansees å være konjunkt nordnoden i Skorpion og vil være det utover februar-mars. Dette er intense aspekter og her er det bare en ting å gjøre, på tross av at Merkur er retrograd, og det er å handle. Blir du bitt av tja-basillen, må du kanskje lytte litt ekstra dypt inne i deg selv og minimere støyen fra de rundt deg.

19 februar kommer dog vinterens kanskje aller største skifte. Nodene går fra sitt 18 måneder lange opphold i Tyren-Skorpion, til å entre Vekt-Vær med et smell, da med tanke på at det er nettopp i de grader Mars befinner seg.  De som vandrer den lange vei mot individualisme og selvstendighet, vil få en ekstra boost i denne tid. Denne ingressen tar heller ikke bort fokuset fra forhold og balanse som går igjen i flere former denne vinteren.

Mars -nordnode konjunksjonen blir ikke helt eksakt i denne runden, men en orb på vel 2-3 grader er intenst nok. Dette er signaler om potensiell uro på verdensscenen, men urettferdighet kan ofte bare bekjempes med motstand. Mars har motstand så det holder og det vil du kanskje merke på et personlig plan også. Ikke sikkert folk er like lette å stryke med pelsen under disse transittene nei.

Nymånen i Fiskens tegn 1 mars markeres med en aldri så liten gladnyhet med at Merkur rister seg ut av sin vinterdvale og begynner å gå direkte igjen.  Kanskje med Fiskens aksepterende og forståelsesfulle innfallsvinkel, kan vi få en litt mildere mars. Nymånen havner mellom Neptun og Chiron, så det gir rom for healing og tilgivelse.

Periodens siste fullmåne; 16 mars, er ikke så veldig intens eller spennende, men med Venus direkte og Mars retrograd, kan det nok tenkes at energien ikke er fullt så eksplosiv som tidligere i vinter.

Denne vinteren er spesiell og vi lever i en tid hvor det skjer mange forandringer.  Det kan kanskje bli litt mye på en gang, men astrologisk så vet vi, at dette vil også gå over og at alle aspekter har et kreativt potensiale. Jeg håper du finner ditt!

God jul og Godt Nyttår!