Tolkningskonkurranse

På tide å få trent opp evnen til å tolke horoskop. Dette er fin trening for de som er glad i Kvinneastrologi og som har lyst til å tolke horoskoper.

Tolkningskonkurranse for kvinne født 20.11.1963 Oslo, kl 14.25 .  Man skal gi en generell beskrivelse av personen; vis hvordan din beskrivelse bygger på forskjellige elementer i horoskoper og fortell kort over hvilke utfordringer hun står ovenfor nå og hva som vil være mest i fokus i det kommende året.

Vinnerbidraget kommer på trykk i kommende nummer av Astrologisk Forum og blir premiert med gratis adgang til ett av Foreningens egne arrangementer.

Frist for innsending er 1 september og bidrag sendes til forum@astrologiskforening.no

 

Gjennom astrologiske briller

Astrologisk Forum inviterer sine lesere til å sende inn sine inntrykk av astrologiske hendelser, hvordan livet sees på gjennom astrologiske briller, enten det er en fullmåne som har gjort inntrykk eller en refleksjon over hvordan astrologi og arketyper er selve livet.

Astrologien lever i oss, som oss og i livet ellers.  429144_10200134552702096_1403274536_n

«Astrology is just a finger pointing at reality» Steven Forrest 

Bidrag kan sendes inn til forum@astrologiskforening.no før 1 september og vil komme på trykk i kommende nummer.

Jupiter; en ny titt på en gammel svindler

av Frank C. Clifford

Jupiters plassering i horoskopet vårt sier mye om hvor vi finner og investerer mening og tro i livet. Den store Lykkeplanetens beskjed til oss handler om utforskning, vekst og videre horisonter. Under Jupiters regi finner vi visdom og velsignelse og radix posisjonen avslører hvordan og hvor vi er velsignet- så mye at vi kan inspirere andre med dens beskjed og dele fritt og generøst av våre gaver. Det jupiterianske humør er kjent for å være optimistisk, håpefull, ekspansivt; en levendegjøring av kraften som ligger i den positive tanke.

Jupiters egentlige natur

Ekteparet Gauquelins forskning på karaktertrekk vise at planetariske nøkkelord gitt av astrologer var i samsvar med biografiske beskrivelse av de som var født med de forskjellige planeter i en av Gauquelins Nøkkel Soner. (1)

Men i Jupiters tilfelle, særlig med de positive beskrivelser av planeten, var resultatene svake. Faktisk så oppdaget ekteparet at nøkkelordene til Solen heller var knyttet til biografiene til de som hadde en dominerende Jupiter. Kunne det tenkes da, at den Jupiteriske, og ikke den Solare, karakteren var den som sto ut som autoritær, brilliant, innflytelsesrikg, mektig, vital og suksessfull? (2)

I mitt eget arbeid har jeg oftere sett Jupiter , og ikke Solen, sterkt plassert i kartene til de som krever respekt og dominerer gjennom karisma og en sterk personlighet. Det ser ut til at en sterkt plassert Sol, særlig nær en akse, putter oss i spotlightens lys (og press) – vi er på utstilling og vi blir lagt merke til, vi “stråler” og vi får oppmerksomhet. Men det er en sterk Jupiter som foreslår en personlighetstype med begjær for (og tro på) prominens, utmerkelse, makt og innflytelse. (3)

Den Jupiteriske personlighet (og kanskje enda mer for de som har ascendanten eller Månen i Skytt) lider ofte av depresjon. Ikke depresjon født ut av en halvfull “praktisk” Saturn kynisme, men fra skuffelsen at andre ikke har vist det samme nivå av energi, hjerte og dedikasjon som en selv har. Punktert av andres manglende hengivelse eller en verden som ikke ga det den lovte, tillater den Jupiteriske personlighet å krype inn i  både skuffelse og motløshet. Den britiske astrologen Roget Elliot, med sin Jupiter konjunkt MC, skrev en gang at alt han rørte ved “ble til gull- 9 karats gullring som til slutt falt av fingeren” (4)

Skyggen

Så hva er de mindre eksemplariske og til og med mørkere sider ved Jupiter? Hva med tider da moralske og etiske regler blir satt til sides og løfter blir brutt? Når den filantropiske eller evangelistiske trang – talentet til å inspirere eller markedsføre en sak – blir til en trang til å leke Gud, guru eller Svengali? Når man utvikler en overdreven trang til å være betydningsfull? Når velsingelser, flaks, og overflod blir grådighet og en tørst som aldri blir slukket? Det finnes skumle og  farlige sider til Jupiter og dens tegn (Fisken som pirajaen og Skytten som helligere-enn-deg-hykleren) som aldri finner sin vei inn i de fleste astrologibøker.

Evangelisten (“budbringen av gode nyheter”) var opprinnelig reisende forkynnere- korsfarere og fanatikere som solgte  deres visjon av Gud slik at de kunne omvende og redde andre. Dette er primært Jupiters funksjon: å nå ut, publisere, promotere, overtale og inspirere til religiøs overbevisning. (Neptun går for å aktivere den mystiske forbindelsen, å bli “ett” med en høyere kraft, mens de bevegelige tegn er alle budbringere på en eller annen måte. ) Men, i mange år har evangelisme betydd “big business” for disse forkjemperene som, særlig i løpet av 1980-tallets Steinbukkperiode med luksusforbruk, solgte frelse gjennom tv-show og TV-shop mens de levde livets glade dager som konger. De tjente på Gud gjennom markedsføring (Jupiter) og byttet da sin troskap til den hellige og allmektige dollar. Nokså passende,  takket være Jupiters akilleshel – da de ble elevert til gudestatus bare for å tro på deres egen publisitet-  endte mange av de opp med feil type overbevisning.

Opprettholde Integritet

Ikke helt uironisk at der hvor vi har Jupiter i horoskopet er der hvor vår moral eller etikk kan bli stilt spørsmåltegn ved, særlig om vi har kjørt av veien til integritet, tatt snarveier, eller spist ute på andres gode rykte (og deres lommebok)

Jupiterianeren vil før eller siden, måtte ta standpunkt og kjempe for deres prinsipper. For eksempel, Michel Gauquelin, som hadde Jupiter-MC i Tyren, stod sterkt imot ti-år med skeptisisme gjennom sin stae tro på det han hadde funnet. Jupiters yrker inkluderer presteskap, lov, politikk, publisering (alle disse yrkene var en gang oppfattet som yrker for den edle herremann og de få utvalgte som hadde utdannelse). Disse yrkene var tilsynelatende fritatt bebreidelse, men er nå de som oftes er under angrep fordi misbruk ble tillatt bak scenen da absolutt makt korruperer totalt.

Tiltrukket av svindel og tyveri er den kriminelle Jupiter personlighet ofte karismatisk, innsmigrende, får mer tillit enn han fortjener, og (sjeldent mistenkt) får han herje fritt slik at han slipper unna. Han unngår styresmaktene gjennom flaks eller feil fra politiets side. Helt til flaksen er brukt opp – ofte av jupiterianske grunner : en følelse av uovervinnelighet, oppgløddhet eller feil bedømmelse.

Portrettbilde av Frank C. Clifford
Frank C. Clifford

Divaer går ikke trappene

Selv om ordet “diva” blir løselig brukt på hvem som helst som kan synge en tone, så viser forskning at diva temperementet er ett sant Jupiter uttrykk. Her tar vi turen inn i ett område for de overbærende, priviligerte og bortskjemte prinsesser – ett monument til stolthet og drama – som forventer (i sin guddommelige rett) at verden vil tjene hennes behov og tilfredstille hennes overdrevne krav. Når vi hører de stygge (og kanskje overdrevne) historiene om temperamentsfulle, selvsentrerte divaer som stolt uttrykker sin bizzare oppførsel, så møter vi en prominent Jupiter, vanligvis i en Gauquelin sone eller konjunkt en personlig planet (ild tegn er hyppigere representert ).

La oss vurdere en håndfull eksempler av de divaer som med sin oppførsel hever seg over standarden til vanlige dødellge ; Maria Callas (Jupiter i Skytt konjunkt Solen, begge i en G-sone); Diana Ross (i Løve i en G-sone, Solen i Vær) ; Whitney Houston (konjunkt Månen i Vær, i ett stortrigon med Solen i Løve og MC i Skytt); Mae West ( I Væren i G-sone trigon Solen i Løve) ; Elizabeth Taylor (i Løve, kvadratur Månen og trigon hennes ascendant i Skytt) og Demi Moore, ofte kjent som “Gimme Moore” (i en G-sone). En annen interessant oppdagelse er at vi kan personifisere vårt Jupiter tegn i så stor grad at vi blir opplåste parodier av den arketypen. Ikke overraskende, så er Jupiter ofte en nøkkel link i synastrien mellom komikeren og den han parioderer.

Investere i Selvtillit

Ordet “overdrivelse” fanger mye av det som kan kalles jupiterisk. Bilprodusent John DeLorean (Jupiter-MC i Steinbukken) skapte ett forretningsimperie og lovet håp og fordeler for mange, mens hans planer endte opp i konkurs og massive oppsigelser. Og på tross at en serie av forretningskatastrofer, anklager om narkotikahandler, og tapet av millioner av investorenes dollars, så er DeLorean fremdeles ansett som en ikonisk entrepreneur, kjendis og visjonær.

Ett kart som har ett sterk Jupiter-tema (og støttet opp av ild-tegn) tilhører Don King, den flamboyante promotøren innen boksing, kjent for hans større-enn-livet personlighet og hans struttende hårsveis. Hans Jupiter er i en Gauqelin sone i Løve og trigon Måne-MC i Skytt. King hadde en fargerik oppvekst mens han utnyttet Skytte-Jupiter overtonene og den skandaløse Neptun kvadrat Måne-MC til forbløffende resultat: Etter at han sluttet på college, drev han med ett illegalt bookmaking byrå og var senere involvert i to drap. Han ble dømt for overlagt drap (senere omgjort til forsettelig drap) for det siste av de to drapene og sonet nesten fire år i fengsel. Etter at han kom ut, har han blitt forfulgt av forskjellige problemer, fra beskyldninger om å ødelegge jury-arbeid, unnvikelse av skatt, forsikringssvindel, juridiske anklager fra boksere, til å bli knyttet opp til organisert kriminalitet.

Siden King promoterte kjente boksere, så burde vi kunne forvente å se ett dominerende descendant-7 hus kompleks og Jupiter synastri til sine klienter. King skapte sitt navn da han promoterte Muhammad Ali (5)(Alis Jupiter er i eksakt opposisjon til Kings MC i Skytten) og senere, Mike Tyson (hvis Merkur er konjunkt Kings Jupiter) . Måneforbindelsen (nær MC i Skytt) viser Kings grandiose patriotisme og store inntekter fra “pay-pr-view”-TV vist i hjem over hele globen.

King skapte begrepet “Kun i Amerika” og er kjent for sin promotering av alt som er amerikansk – hans MC er konjunkt USA sibly kartet sin ascendant og hans ascendant er konjunkt USAs Måne.

Å tro på Hypen

Hvem var det som solgte oss ideen om at Jupiter, velgjøreren, var den som skulle være opphøyd? Det må jo ha vært en Jupiter personlighet!  Men, som Marlon Brando (Skytte ascendant og Jupiter i første hus) en gang sa: “Jeg er bare enda en “son of a bitch” som sitter i en trailervogn på ett filmsett og de kommer og ser etter Zeus.” (6)

Jupiterikeren føler seg født til en spesiell skjebne, virker mektigere og større (ofte bokstavelig talt) enn de virkelig er. Omtrent lik den ambisiøse snobben Hyacinth Bucket i BBC serien “Høy på Pæra”, den aspirerende Jupiterianer klager; “om det er en ting jeg ikke kan utstå, så er det folk som later som om de er bedre enn andre. Det gjør det så mye vanskeligere for de av oss som virkelig er det”

Men fremdeles, når alt er veid og bedømt, så er ikke den kjipe siden av Jupiter så kjip fordi det finnes en viss iver – en teft, flamboyanse og sjarm – hos Jupiter svindleren, som betyr at det å bli lurt av dem ofte er en leksjon i å se at noe er, uansett hvor umoralsk, gjort virkelig godt.

Kart informasjon og Kilder:

Don King; 20 August 1931, 10:15 EST, Cleveland Ohio, USA

Alle de andre kartene kan sees på Astrodatabank (www.astro.com) og er ratet A eller høyere. Det eneste unntaket er Mike Tyson, med ukjent klokkeslett, hvilket ikkke endrer hans Merkur konjunksjon til Don Kings kart. 

Referanser og Notater

1. Ekteparet Gauqelin brukte Placidus hus system da de forsket på linker mellom planeter og eminense (og senere personlighetskarakteristikk). Sonene – områder som produserer signifikans – er de bevegelige hus (særlig 9nde og 12te) og en tredjedel av de kardinale hus – akkurat rett før planetene krysser de fire aksene med klokken.

2. De nøkkelord de fant er listet i Psychology of the Planets, ASC, 1982, av Francoise Gauqelin.

3. Utenom kartene til skuespillere, ledere og politikere, så fant de Jupiter dominerende i kartene til høyt rankede Nazister.

4. Fra Elliots biografi, The Future of Astrology, red. A.T.MAnn, Unwin Hyman, 1987, side 187

5. Da King dro igang Alis berømte “Thrilla in Manila”-stunt, gikk Kings progressive Jupiter-MC linje gjennom Manila.

6. http:// news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/3863327.stm